For ett år siden var jeg på befaring hos en familie ute på Hvaler, og opplevde for første gang en masseovn.
Jeg hadde aldri hørt om masseovner før, og hadde ingen anelse om de mulighetene den gir. Det jeg trodde var en vegg viste seg å være en gigantisk vedfyrt “panelovn”, og jeg ble fullstendig bergtatt.
Da vi kjøpte Villa Dammen, så jeg med en gang potensialet for å gjøre vedovnen om til primærkilden for oppvarming. Istedenfor et liv, som et supplement og for koselige og høytidspregede stunder, diskuterte vi mulighetene for å gjøre vedovnen om til Hjertet, med stor H, i huset. Kunne vi bygge en ovn som sørger for hovedoppvarmingen i hele huset, som vi kan stole på i gode og onde dager? Nå står den der. 2 000 kilo med varmelagrende herlighet – takket være kyndige håndverkere med kompetanse til å gå løs på en oppgave utenfor energimarkedets motorvei.
Varmelagrende ovner finnes i flere tradisjonelle og rentbrennende varianter, som klebersteinsovner, kakkelovner og ovner som lagrer varme i vann.
Masseovnen skiller seg ut ved at den er bygget opp av teglstein (brent leire), et keramisk materiale med lange tradisjoner her i Østfold. Bruk av tegl gir eieren mye frihet når det kommer til utforming og design. I tillegg til det tradisjonelle ildstedet kunne mureren, Sten Sjøstrand , tilby oss varmebenk, bakerovn, alternative overflatebehandlinger, ulike nisjer og varming av vann. For oss ble varmebenken, varming av vann, kortreiste
materialer og utformingen det viktigste.
Teglsteinen gir ikke bare flere estetiske og funksjonelle muligheter som du ikke får med tradisjonelle industrielt produserte ovner. Ovnens oppgave er jo først og fremst å varme opp boligen. I en masseovn kan en støpe inn kanaler, som forlenger røykgassens vei til pipen. Dermed mister røykgassen mye varme, som nå isteden blir lagret i teglsteinen. Denne varmen blir sakte, men sikkert avgitt til rommet ovnen står i. Slik slipper vi å mate ovnen med ved hele tiden, for å holde temperaturen oppe.
Varmen forsvinner jo fort ut av veggene og vinduene våre. Masseovnen fyres opp om morgenen og kvelden. Deretter står den bare og avgir 30-40 grader gjennom 10m2 overflate. Innleggene med ved veier ca 10kg av gangen( 10 kubber ) og tilsvarer varme energien fra 3 panelovner, som står på fullt i et helt døgn. Når jeg skriver dette er det 5 grader ute. Et stort lavtrykk sørget for kraftig vind i hele natt. Ilden døde ut i ovnen rundt kl.2100 i går. Likevel er det 23 grader i stuen og 20 grader på soverommene i andre etasje, og nå er klokken 1300.
Vi ønsket oss ikke bare en varmekilde med lavt fotavtrykk ved produksjon og drift, men også en, som kunne resirkuleres uten spesialavfall (hvis fremtidige eiere skulle ønske å kvitte seg med den). Der var vi heldige i valg av håndverker. Sten Sjøstrand, bruker en tradisjonell mørtelblanding basert på lokale og kortreiste råvarer. Sammen med teglsteinen gir dette gode varmelagrende og fuktregulerende egenskaper. Leire fra Østfold er kjent, som noe av det beste i Skandinavia. Leiren, som er brukt i mørtelen, er ca. 11 000 år gammel. Når isen beveget seg over landet tok elver og regnvann med seg løse materialer av gneis og granitt. De fineste avsetningene hopet seg opp der elvene møtte havet. Slik ble Glommaområdet et senter for en industri, som strekker seg fra 1300-tallet fram til 1960.
Om noen vil ta vekk ovnen en gang i fremtiden, så er ovnen vår pusset med kalkmørtel, som kan brukes som jordforbedringsmiddel. Sikkert ikke veldig prekært, men det er i sterk kontrast til andre elektronisk styrte oppvarmingsalternativer. Her får du også et innhold av bly, blyoksyd, Kadmium,
kobber, kvikksølv, halogenerte flammehemmende midler og PCB. Et lite steg for mennesket, et stort sprang for meitemarken. Vil du lese mer om detaljene under byggingen kan du gå inn på prosjektsiden på byggebolig.no
For oss har det vært viktig å velge håndverkere med det lille ekstra. Vi trengte en murer med kunnskaper om materialer og bærekraft, og en som hadde blikk for produktdesign. Etter litt leting og søking fant vi frem til mureren med stor M. En Fredrikstadbasert svenske var han også. For å få ovnen ferdig ville han få med seg sin kollega Michel fra Danmark. Vi likte umiddelbart tanken på know – how fra et nordisk design- og håndverkerteam, og satte prosessen i gang. Bruken av masseovn er mer utbredt i Finland, Sverige og Danmark der høye strømpriser og gamle boliger har bidratt til dens popularitet. Nå står den her og stråler varme, bokstavelig talt – 2 tonn med herlig og bærekraftig masseovn! Våre ønsker ble oppfylt. VillaDammens Hjerte sørger for en overraskende billig strømregning og masse, masse varme.