Er vinduene i huset ditt mer enn 50 år gamle har du etter all sannsynlighet vinduer av ypperste kvalitet. Det har vi. Det var slik en gjorde det i gamle dager – da en bygget ting som skulle vare. Vi valgte å restaurere dem.
For oss ble restaurering den estetiske, økonomiske og mest miljøvennlige løsningen. Takk og pris fikk vi hjelp av kyndige vinduseksperter som kunne fortelle hvilke skatter vi hadde foran oss.
Vinduene er VillaDammens øyne. Vi tror vinduene er noe av grunnen til at flere som spaserer forbi omtaler huset som et “snilt og godt” hus. Det er noe spesielt med gamle vinduer. De tilbyr helt andre opplevelser, både fra utsiden og innsiden, enn nye vinduer.
Frem til nå har vi forholdt oss til at vinduer har karm, er sidehengslet eller har toppsving etc. Dette er bare førskolens ABC. Karmer deles nemlig vertikalt med poster og horistontalt med losholter. Hvert vertikaltinndelte felt benevnes som et fag. Et fag kan igjen være inndelt horisontalt med flere losholter eller sprosser. Det slutter ikke her. Falt du av underveis, så ring en ekspert. Det gjorde vi.
Vi prøvde å finne ut om de gamle vinduene i vårt gamle hus kunne bevares. De så utvilsomt slitne ut og i begynnelsen var vi usikre på om de var klare for fyllinga. De så slik ut for et utrenet blikk. Historiske Hus AS stilte opp med solid fagkompetanse og svært gode råd både på vinduer og boligen som en helhet inn- og utvendig. Klare for fyllinga var de aldeles ikke. Vinduer fra 1935 er laget av ypperste trekvalitet. Her er det god og oljerik kjerneved som skal tåle århundrer med vær og vind. Men bare hvis man steller dem. Her hadde vi en jobb å gjøre.
All løs maling og kitt må fjernes. Glassene tas ut og ny grunning påføres, glass settes inn på nytt med ny linoljekitt.
Det males så opp i to‐tre tynne strøk. Løse beslag tas av og prepareres. Det vil kun brukes linoljekitt og linoljemaling – etter antikvariske prinsipper. I tillegg vil råteskader repareres/spunses med tettvokst furu der det er nødvendig og så mye av det originale som mulig vil beholdes.
I tillegg var vi i kontakt med Østfold Bygg- og Vindusrestaurering AS. De kan tilby en meget god løsning for å senke varmetapet uten å gå på bekostning av det utvendige utseendet.
Vi kunne valgt en løsning, der det ble freset plass til tettelist i karmen og innerglasset ble byttet ut med et lavemisjonsglass. Dette har et så lavt varmetap at hele vinduet kunne tilfredstilt dagens krav og vel så det.
Likevel valgte vi å “bare” freshe opp den originale løsningen. Stay true, lissom.
Vi går denne vinteren i møte med stor spenning! Økonomien er god hvis vi holder ut 80 år til ☺ Hvis man tenker på varmetap utgjør vinduene ca 25% så her kunne jo penger til oppvarming vært spart. For oss gir dette det beste alternativet i forhold til dagslys og bærekraft. Innslippet av dagslys er uovertruffent i gamle vinduer. Moderne vinduer har tykkere karmer for å bære mere glass og mindre glassareal. Beleggene som sørger for de gode energikvalitetene filtrerer bort visse bølgelengder slik at fargegengivelsen innendørs blir påvirket. Energivinduer har bestandeler som er energikrevende å produsere og som må håndteres som spesialavfall.
Og det beste argumentet for bærekraft; Når et gammelt vindu trenger reparasjon kan hver enkelt bestanddel byttes ut eller bringes til heder og verdighet med skrape og pensel. Sprekker et glass eller punkteres et nytt vindu – ja, da må HELE vinduet på fyllinga!