Det er absolutt ingenting, som tilsier, at et gammelt hus skal være trekkfullt og vanskelig å holde varmt. Ønsker du å heve innetemperaturen, øke komforten eller bare redusere energiutgiftene i et gammelt hus, er det å etterisolere taket, loftet og etasjeskiller mot kjeller svært gode tiltak. Effekten av å ta på seg lue eller tykke sokker om vinteren gjelder også for hus.
NOEN UTFORDRINGER FØR DU STARTER
For å spare arkitektoniske og håndverksmessige detaljer på gamle hus, er det sjelden noen god idé å etterisolere fasadene. Tak og etasjeskillere mot kjeller er bedre. Men at det blir varmere inne er ikke bare positivt. Mer om dette lenger ned.
Du må også venne deg til at hvis et produkt er anbefalt av Riksantikvaren for sin velegnethet i gamle hus, så vil du slite med å finne nettopp dette produktet i byggevarehandelen. Det norske byggevaremarkedet er ingen progressiv bærekraftsaktør når det gjelder oppussing og rehabilitering. Men leter du så finner du, og det finnes heldigvis mange håndverkere med know-how som du vil ha stor glede av. Men det er ikke sikkert du vil synes det er så lett å finne en håndverker, som er bekvem, eller kjent med grunnleggende prinsipper for å etterisolere gamle hus. Heldigvis finnes nettsider, som byggogbevar.no. Her får du tips, råd og kontaktinfo til kvalifiserte håndverkere. Nettsiden teglverk.no var en åpenbaring for å finne god informasjon om hvordan vi skulle gå frem for å ta vare på taket vårt.
HVA BØR DU TENKE GJENNOM FØR DU STARTER
Første tommelfingerregel er å ikke blande nye og gamle byggeteknikker. Og vis aktsomhet i valg av materialer og overflatebehandlinger. Spesielt gjelder dette inngrep, som påvirker bygningens evne til å håndtere fukt. I tradisjonell bygging blir fuktbelastningen håndtert av hele bygningen,
ikke bare gjennom lufteventiler eller ventilasjonsanlegg i rom med plast bak panelet.Tre er et materiale, som innenfor rimelighetens grenser, viser en enorm fleksibilitet og robusthet overfor variasjoner i fuktnivå. Så lenge belastningen ikke er for langvarig eller stor, kan materialet tørke ut igjen og igjen uten at sopp og mugg får etablere seg. Luftskiftet i gamle hus er naturlig høyt på grunn av sprekker og åpninger i og mellom bygningsdelene. Derfor får fuktighet sjelden lov til å hope seg opp. I tillegg vil varme innenfra trekke ut i konstruksjonen og tørke ut materialer i vegger, bjelker og undertak. Det er når du endrer disse betingelsene at problemer kan oppstå.
OM ORGANISK ISOLASJON OG FUKTREGULERING
Få tak i organisk isolasjon, av linull, papir eller trefiberull (la plasten og mineralullen ligge igjen hos byggevarekjeden). Disse kan både fås tak i, som plater eller løst for utblåsing. I motsetning til mineralull har organisk isolasjon evnen til å oppta og å avgi fukt. Dermed opprettholder man konstruksjonens evne til å tilpasse seg variasjoner i fuktnivået. Dette er spesielt viktig når man endrer varmens gang gjennom vegger, tak og gulv ved å etterisolere. Når en isolerer etasjeskiller mot kjeller eller tak mot kaldt loft synker temperaturen i kjelleren og på loftet. Når høsten tar tak, temperaturen synker og fuktigheten øker, kan forholdene bli gode for muggvekst. Den organiske isolasjonen bidrar til å dempe det økte fuktnivået i luften. Når temperaturen stiger eller fuktnivået i luften synker slipper den fukten til luften igjen. Isolasjonen er også behandlet eller naturlig resistent mot insekter og mugg.
I kombinasjon med organisk isolasjon må man bruke dampåpen vindsperreduk der det er nødvendig. Igjen er det naturlig å sammenligne med vinterbekledning. Et isolerende lag mot kroppen og et lag mot vind. Denne duken hindrer luft å trekke inn i vegger, gulv, vinduer og tak. Slik trekk kan føles, men også blåse rundt inne i vegger eller gulv og redusere isolasjonsevnen. Fuktig damp får derimot passere gjennom duken slik at bygningsdelen får sjansen til å tørke både innover og utover. Hvis man skal skifte panel på yttervegg og ikke ønsker å etterisolere vil en slik duk hindre luft å trenge seg inn. Trekk er jo ikke spesielt behagelig og koster unødvendig mye å varme opp. Nok en brikke for å heve komfortnivå i et gammelt hus uten å gå på bekostning av gamle byggeprinsipper. På taket vårt legges vindsperreduken oppå undertaket. Hvis regn trenger inn mellom taksteinen, renner det av vindsperreduken og ned til takrennen. Er fuktnivået høyt på kaldloftet bidrar duken til å la fukten slippe fra undertaket for å bli ventilert bort av luftbevegelse under taksteinen.
SKAP GOD VENTILASJON
Det bringer oss til tommelfingerregel nummer to; å tilrettelegge for god ventilasjon og luftsirkulasjon der fuktig luft kan tenkes å hope seg opp. Dette skjer garantert i kjeller eller på kaldt loft i forbindelse med etterisolering av etasjeskiller eller tak mot kaldt loft. Derfor må du vurdere muligheten for å åpne ekstra ventiler på gavlveggene når man har etterisolert på loftet eller tilrettelegging for lufting langs raftene.
På tilsvarende vis vil en ventil per 15m2 gulvareal legge et godt grunnlag for luftsirkulasjon i kjelleren.
Organisk isolasjon har en nesten neglisjerbar andel av byggevaremarkedet. Konkurransen med Glava, Rockwool og diverse EPS og XPS produkter er enorm. Bruken av papir som blåseisolasjon har en erfaring med i både Norge og Sverige fra 1960-tallet og frem til i dag. I Sverige er de veldig aktive i utviklingen isolasjonsmaterialer som trefiberull og gjennvunnet avispapir i både løs og fast form. Jeg har vært inne på egenskapene til organisk isolasjon i artikkelen Isolasjon i toppklasse og valg av isoalsjonsmateriale har en betydelig andel av klimagassregnskapet for husets vegger og tak. Når en først ønsker å ta miljøvennlige valg er det spennende at dette markedet er i utvikling. Isolasjon laget av materialer med gode CO2 regnskap bør absolutt kunne konkurrere med produkter av smeltet glass og stein (Glava og Rockwool) eller råoljeprodukter (EPS og XPS).
Løsningene har begynt å komme ut på markedet. Men de er ikke lett tilgjengelige og erfaringene med dem er få. Dette gjør at du, som vurderer å utføre en bærekraftig etterisolering, må være litt “på”. Det blir mye leting på nett og prat med håndverkere (som himler med øynene). Når du du finner en motivert snekker, skal du passe på å dyrke han eller henne som en sjelden blomst. De kan være aldri så uerfarne – bare viljen til å lære og å gå veien sammen med deg er til stede. Resultatet vil garantert glede deg i mange mange år fremover.
Legg igjen en kommentar