Hvor blir det av alle litrene med fuktighet, som vi mennesker produserer hver dag?
Og hva med de 12 kiloene med luft som vi puster inn i døgnet – hva består de av? Hvordan får vi til et rent og godt klima – inne i et gammelt hus?
Min Bestemor luftet alltid huset sitt to ganger om dagen. Dørene stod på vid gap. Ny frisk og kald luft trakk inn i hele huset med et forfriskende gisp. Dette gjorde hun hver morgen og sent om aftenen. Min bestemor, hadde mange ritualer. Å skifte ut all luften i huset var et av dem. Hun elsket frisk og ny luft i huset og for henne var dette ett av flere viktige ritualer som bidro til godt innemiljø. Den viktigste effekten av dette ritualet var at hun kvittet seg med fukt og uren luft som hun og bestefar produserte i løpet av et døgn. God luftutskifting handler om god helse – for oss, og for huset.
Økt fokus på innetemperatur, energibruk og komfort gjør at vi nordmenn etterisolerer husene våre som aldri før. Flytter du inn i en ny bolig har inneklimaet vært et tema hos utbygger. Nye tekniske krav til alle nye bygg i Norge sørger for det.
Har du kjøpt et gammelt hus kan det derimot være så som så med inneklimaet. Her trenger vi kunnskap og egeninnsats. Utbredt bruk av plast i vegger og tak er et tiltak mange av oss benytter oss av, men som kolliderer helt med gamle boligers måte å takle luftfuktigheten på. Fordi vi forbrukere ikke vet hvordan hus puster og lever, lager vi hus som puster dårlig. I mange tilfeller ender vi nordmenn opp med et inneklima som er mer forurenset enn luften ute.
Hva er best for inneklimaet i VillaDammen? Hva ønsker vi for oss og barna våre? Dette har vi tenkt mye og nøye over.
En familie på fire, som vår, produserer ca. 25 liter fuktighet i døgnet – med andre ord adskillig tonn fukt i året. Dette er fuktighet som huset må kvitte seg med kontinuerlig, om ikke vi skal pådra oss luftveisutfordringer, hodepine og allergier. Ikke ønsker vi sopp og fuktskader heller. Det viktige blir derfor å legge til rette for et hus som kvitter seg med fukten vi som bor der produserer.
I tillegg til å velge naturlige materialer som ikke avgir helseskadelige gasser er det viktig at luftfuktigheten kan tas opp eller bevege seg gjennom ventilasjon, vegger, tak og gulv. For mye trekk vil man selvfølgelig minimere, men at luft beveger seg inn og ut av et gammelt hus er en helt essensiell del av det å holde konstruksjonen tørr.
Hva er så svaret for oss? Ved å velge naturlige materialer som heltre og stein slipper vi unaturlige gasser i huset. Ved å sette inn ventiler/lufteluker, og å gjøre som min bestemor, kommer vi langt med å kvitte oss med fuktigheten når behovet er der.
Takk og pris har vi et gammelt hus med småsprekker og uttettheter, hvor luften siver ut og inn som VillaDammens åndedrett.
Legg igjen en kommentar